Historien om EIF
Enebybergs IF - bildades 1 april 1914. Olympiaden 1912 i Stockholm väckte ett stort idrottsintresse som medförde att många idrottsföreningar startade runt om i Sverige de närmsta åren.
Föreningen var första åren utan regelmässig IP. Vissa grenar inom friidrotten kunde utövas. Fotboll fanns på det tidiga programmet, dock utan seriespel, utan mest i form av turneringar mot grannklubbar.
Hemmamatcher spelades i den sk Ekeby Hage (några hundra meter öster om nuvarande gymnasium). Skidåkning blev genast populärt med flitigt tävlande både kvällar och söndagar. Föreningslivet var ymnigt, man arrangerade många dansbanefester på flera platser i samhället. De aktiva medlemmarna i EIF deltog oftast i de olika idrottsgrenar som föreningen hade på programmet.
1919 invigdes Enebybergs första idrottsplats med pompa och ståt. Händelsen beskrevs i Stockholmspressen och särskilt i Idrottsbladet. Idrottsplatsen hade helt iordningställts av föreningens medlemmar. Den var belägen vid nuvarande dagis på Idrottsvägen-Björkvägen, det sk ”Getbetet”.
Från den här tiden deltar EIF i seriespel i fotboll och från 1919 har tävlingsdräkten varit lila/vit. 1917 utkom föreningens första medlemsblad och finns arkiverad i princip i obruten följd.
- På 1920 talet fanns Enebybergs IF med bland de klubbar i Sverige som tog upp orienteringssporten. Sedan dess har EIF haft orientering på programmet och klubben har framgångsrikt varit representerat vid olika mästerskap. De mest framgångsrika i dessa sammanhang var; Vägne Gustafsson, Ingemar Hedén, Ann Marie Fehrnström och dubbla SM-segrarinnan för juniorer Marianne Fehrnström.
- Skidorna hade framgångar med bla DM vinster på 20- och 30-talet. EIFs skidframgångar nådde sin kulmen på 50-talet då Lennart Norman härjade i prislistorna. 1998 byggdes en sk skicrossbana för teknikträning på IP. Under 2000talet har sektionen varit passiv, dock fortsatt medlem i skidförbundet och många åkare, ca 60 talet representerar EIF i Vasaloppet varje år.
- Fotbollen klättrade i tabellerna och nådde 1936 div III med upp till tusen personer på hemmamatcherna, som då spelades på Danderydsvallen. Vår bäste, Walter Sköld, spelade i AIK och landslaget i mitten på 30-talet. Sedan 1970 har fotbollen åter blomstrat i Enebyberg med livaktigt seriespel och stor och välorganiserad ungdomsverksamhet. 1992 byggdes i egen regi en grusplan för 7-mannaspel. 1997-98 spelade A-laget i div II. Flick och damfotbollen har under 1990-talet utvecklats kraftigt. Numer finns nästintill varje åldersklass representerad i seriespel både på pojk- och flicksidan.
Fotbollen anlade med egna medel uder 2009 konstgräs på både 11- och 7-manna grusplanerna.
- Ishockeyverksamheten har stått för stor aktivitet sedan den bildades i mitten av 40-talet. Under de sista åren på 1990-talet har issektionerna helt förverkligat drömmen om en egen ishall som man uppfört med ideella krafter. Under ett antal år på 80-90 talet hade EIF ett samarbete på junior och seniorsidan med Danderyd och Täbyföreningarna men sedan mitten av 90-talet har juniorer och seniorer återupptagit spel i EIF s namn. I och med ishallen har ishockeyn utvecklats till att runt milleniumskiftet vara den fjärde största inom Stocholmsdistrikt.
Första tjejlagen kommer i gång i början på 2000 talet.
Från 2000 samarbetar DSK och EIF under namnet DE Hockey med spel på Danderydsvallen och i ishallen. SIF, DSK, EIF samarbetar på junior/seniorsidan och bildar SDE Hockey. Från och med maj 2010 är SDE Hockey en egen organisation. Damlaget spelar nu i SDHL, den högsta serien för damer.
- På 40-talet var det även stor aktivitet inom en välorganiserad boxningssektion liksom bland de tjejer och killar som utövade handboll.
- Friidrotten har stundtals dragit uppmärksamheten till sig. Bla när Anders Gärderud representerade EIF i början på 70-talet och EIF fick ett världsrekord. Även varpa och schackspel har EIF haft på programmet. Bordtennis var tidigt klassiskt i Enebyberg med populärt tillhåll i ”Björkman hall” invid biografen.
- Konståkningen har halvtannat decennium varit populärt i EIF med många deltagare och god organisation. I slutet av 80- och början av 90-talet tävlade man i konståkningens ”lagsport”, sk teamåkning med framgångsrika resultat i SM. Flera flickor har under 2000 talet tävlat på SM nivå.
Ishallen har inneburit att konståkningen vuxit.
- Tennissektionen har anor sedan 20-talet. Senaste årtionden har tennisen expanderat kraftigt i Enebyberg och har själva uppfört tennishallen. 1994 utökades hallen med en läktare och ett eget kansli. Tennissen har under 90-talet utvecklat junior-och vuxenverkamheten med gruppspel och har idag heltidsanställda tränare.
2007 byggdes tennishallen ut med en bana och nytt underlag, sk plexipave, las in och 2016 byggs ett helt nytt kansli, omklädningsrum och shop ihop med tennishallen.
- Innebandysektionen kom till i slutet av -90 talet. Sporten växer snabbt och nya lag bildas varje år både pojk och flicklag. Man är hänvisad till skolornas gymnsatiksalar eftersom man saknar egen bollhall.
- På Årsmötet 2010 togs Lawn bowls upp som en sektion i föreningen.En permanent plan beräknas stå klar sommaren 2014.
- På Årsmötet 18/2 2014 togs löpning upp som en sektion i föreningen. I första hand vänder man sig till vuxna löpare på alla nivåer.
Enebybergs IF är en flersektionsförening där de olika sektionerna organiserar aktiviteter och med en huvudstyrelse som samordnar och har övergripande ansvar och kontakt med kommun och andra myndigheter. En stödförening av gamla medlemmar bildades 1939 och fungerar under namnet "Gamla Enebybergare".
Klubbhuset byggdes till och vinterbonades i början av 50-talet. Det fungerade även under en period som vaktmästarbostad. Klubbhuset byggdes till 1994 med hjälp av kontorsbaracker som Danderyds Tekniska kontor skänkt.
Vår nuvarande idrottsplats vid Arholmavägen togs successivt i bruk i slutet av 30- början av 40-talet.
Medlemsantalet har sedan starten 1914 ökat kontinuerligt och är i skrivande stund ca 2200 st. Den löpande verksamheten sköts idag via ett kansli med anställd personal på idrottsplatsen.